Råd för att hantera en cancerdiagnos som anhörig

Cancer drabbar ca 30% av Sveriges befolkning enligt Cancerinformation.nu. Här får du några råd för att hantera verkligheten när dina anhöriga får jobbiga besked om cancer

Få stöd av utomstående

Det kan vara svårt att prata om sin rädsla med andra familjemedlemmar, eftersom de har fullt upp med sin egen. Då kan det vara skönt att få hjälp av någon utomstående; en terapeut eller en stödorganisation för anhöriga och cancerdrabbade. De senare brukar även anordna kurser med föreläsare som varit isamma sits och som delar med sig av sina erfarenheter.

Bryta mönster

För att orka vara ett stöd i längden, är det viktigt att försöka komma bort då och då. Att bryta mönstret och hitta något slags andrum – vad det är spelar ingen roll. I andrummet kan du hämta kraft och släppa fram de känslor som bara är dina egna och som du inte hjälper den som är sjuk att bära. När de känslorna kommer är det viktigt att våga möta dem, även om det är smärtsamt.

Tänk positivt

Tillåt dig själv att fortsätta leva och att vara lycklig för det positiva som händer i ditt liv. Det är lätt att få skuldkänslor.

Dra inte hela lasset själv

Hitta en gräns för vad du orkar och kan ge. Tänk att ”jag kan fylla den här funktionen och det är bra –andra kan fylla andra funktioner. Jag behöver inte dra hela lasset själv”.

Visa din omtanke

Som avlägsen släkting kan det vara svårt att veta om och hur man ska höra av sig. Ett tips är att skriva ett enkelt kort för att visa att man tänker på dem som har det svårt. Det är inte innehållet som är viktigt, bara gesten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *